Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

Χάπενινγκ για τον Ελαιώνα


Μέρες γιορτινές. Προσφέρονται για «άφεση αμαρτιών» στα μικρά και ανθρώπινα, αλλά και για άσκηση κριτικής και διαμαρτυρίας, αφού τα κακώς κείμενα στα μεγάλα δεν παραγράφονται.

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα, με εργολαβικά κοστούμια και εργοταξιακά κράνη, «έψαλαν» τα Κάλαντα την παραμονή Πρωτοχρονιάς με τον δικό τους σκωπτικό και οξύ τρόπο στον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη. Εκφράζοντας απογοήτευση για την αντιπεριβαλλοντική πολιτική του και την αντίθεσή τους στην οικοδόμηση του Ελαιώνα και των ελάχιστων χώρων που απέμειναν, ευχήθηκαν στον κ. Κακλαμάνη «χρόνια μπετά», του δώρισαν ένα σακί τσιμέντο και ζήτησαν να ανακηρύξει το 2008 «Ετος τσιμέντου».

«...Μας το 'πες χωρατό δέντρα πως θα φυτέψεις και στρώνεις το μπετό. Να κι ο Βωβός που έρχεται πάντα μας καταδέχεται, την Αττική να χτίσει, χοντρά να κονομήσει. Βαστάει σίδερο μπετό με τον Νικήτα στο πλευρό, χαρτί θα υπογράψει στο μπετό τον Βοτανικό να θάψει. Θέλω να βλέπω τα μπετά, και όχι πράσινα φυτά, θέλω το χρήμα και τη μίζα, για δροσιά κλιματιστικό στην μπρίζα», έψαλαν εν χορώ στον δήμαρχο.

«Χρυσή μπετόβεργα»

Επίσης, σε θεατρικό δρώμενο απένειμαν στον κ. Κακλαμάνη τη «χρυσή μπετόβεργα» γιατί... «συμβολίζει το μέλλον της πόλης και της τσέπης μας... που ελπίζουμε να γεμίσει χρυσό από τις νέες επενδυτικές προοπτικές στον Ελαιώνα της Αθήνας». «Διαπιστώσαμε», εξήγησαν ότι «στον ένα χρόνο της θητείας σας ακολουθήσατε υπεύθυνες πολιτικές, που ενθαρρύνουν την καταπάτηση δημόσιων εκτάσεων και την οικοδόμηση τσιμεντένιων μεγαθηρίων». Και ευχήθηκαν «καλή χρονιά» με... πολλαπλάσιες οικοδομικές άδειες και λιγότερες αποφάσεις του ΣτΕ...

Και ο «δήμαρχος»... απάντησε: «Οταν μιλούσα για κτίρια που θα γκρεμίσω εννοούσα αποκλειστικά και μόνο τα προσφυγικά στην Αλεξάνδρας και τα νεοκλασικά που κόβουν τη θέα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Κάνω ό,τι μπορώ για να προχωρήσουμε γρήγορα στο πρότζεκτ του Ελαιώνα: έβαλα τη δημοτική αστυνομία να διώξει κάτι Τσιγγάνους, δουλεύω εντατικά και συναντάω συνχνότερα τους εκπροσώπους των επενδυτών του Ελαιώνα παρά τους δημοτικούς συμβούλους στις συνεδριάσεις»! «Ευχήθηκε» ένα 2008 με... «νέα εμπορικά κέντρα και γραφεία σε ελεύθερους χώρους, με περισσότερες κάμερες, ιλουστρασιόν φιλανθρωπία και καλλιτεχνικά σόου για να ξεχνιούνται οι φτωχοί, μέρες που 'ναι...».

«Κάντε πάρκα»

«Προσπαθούμε να σταματήσουμε την καταστροφή του θεσμοθετημένου πρασίνου στον Ελαιώνα, ζητάμε μητροπολιτικά πάρκα σε Ελαιώνα, Γουδή και Ελληνικό, ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την οικολογική υποβάθμιση της Αττικής, ιδιαίτερα μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα», είπε στην «Ε» η Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ και μέλος της Επιτροπής για τη Διάσωση του Ελαιώνα.

Στην εκδήλωση μετείχαν και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Λαϊκής Συνέλευσης για τους λόφους του Φιλοπάππου, εκπρόσωποι της Παρέμβασης κατοίκων Πετραλώνων, Θησείου, Κουκακίου, της Αγοράς Κυψέλης, και της Ανοιχτής Πόλης.



ΝΑΥΣΙΚΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/01/2008

2 σχόλια:

akrat είπε...

βρε παιδί μου να πω ή να μην πω μερικές σκέψεις????
τελικά σε ποιά χώρα ζω?? στην ΣΤΑΛΙΝΟΧΩΡΑ???
όταν ο κος ΠΑΤΕΡΟΥΛΗΣ ο κος ακατανόμαστος έχτιζε το νέο Καραισκάκη διαμαρτυρηθήκαν λίγοι και μόνο ατυχώς από την δεξιά και η αριστερά κοιμότανννννν.....

Σήμερα όλοι τα έχετε βάλει με τον ελαιώνα... οκ καλά πάμε .....

Antoine είπε...

Μπράβο, αυλή σκέψεων, που δεν ασχολείσαι με σκουπίδια όπως οι περισσότεροι συνομίλικοι μας. Τελικά, υπάρχουν άνθρωποι που ξεχωρίζουν μέσα από τη μάζα...