Σαν σήμερα...
Σαν σήμερα πριν 90 χρόνια, τα κανόνια του καταδρομικού Αβρόρα έδωσαν το σύνθημα. Σαν σήμερα, εκατομμύρια Μπολσεβίκοι ξεχύθηκαν στους δρόμους υπό την καθοδήγηση του Λένιν και κατέλαβαν τα Χειμερινά ανάκτορα, έδρα της τότε κυβέρνησης. Σαν σήμερα, το όνειρο για έναν άλλο κόσμο πήρε σάρκα και οστά .
Για πρώτη φορά στην κολασμένη ιστορία της Γης ,της Γης οι κολασμένοι βρίσκονται στην εξουσία. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. "Η εργατική και αγροτική κυβέρνηση που προήλθε από την Επανάσταση της 24ης-25ης Οκτωβρίου και που στηρίζεται στα Σοβιέτ, καλεί όλα τα εμπόλεμα έθνη και τις κυβερνήσεις τους να αρχίσουν χωρίς αργοπορία τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη δίκαιης και δημοκρατικής ειρήνης" λέει το πρώτο διάταγμα της νέας Μποσελβίκικης κυβέρνησης, που προέκυψε από την συνεδρίαση, που έλαβε τόπο στα χειμερινά ανάκτορα την ίδια νύχτα της Επανάστασης. Ο ίδιος ο Λένιν διάβασε στους συνέδρους το διάταγμα με το οποίο η γη περνάει στους χωρικούς:"Η επί της γης ιδιοκτησία των γαιοκτημόνων καταργείται από αυτή τη στιγμή και χωρίς καμία απολύτως αποζημίωση".
Συνοψίζοντας, οι χωρικοί παίρνουν τη γη,οι εργάτες τα εργοστάσια και οι στρατιώτες αναμένουν την πολυπόθητη ειρήνη που δεν αργεί να έρθει με την ταπεινωτική όμως για την Ρωσία συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ. Οι σύμμαχοι αντιδρούν και 11 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας εισβάλουν στη Ρωσία και βοηθούν στην δημιουργία του Λευκού Στρατού. Οι μπολσεβίκοι νικούν τον εμφύλιο χάρη στον Ρώσικο λαό που δεν θέλει ξένες επεμβάσεις και χάρη στις στρατηγικές ικανότητες του Κομισάριου των Εξωτερικών Λέων Τρότσκι Όμως τα μέτρα που πάρθηκαν για να νικήσουν οι Μπολσεβίκοι τον εμφύλιο πόλεμο ράπισαν δυνατά τον από πριν γονατισμένο λαό.
Παρά τις προσπάθειες του Λένιν τα πράγματα συνεχίζουν να μην πάνε καλά. Ο λαός που στήριξε τους Μπολσεβίκους τώρα στρέφεται εναντίον τους και κάνει την λεγόμενη τρίτη επανάσταση η οποία όμως καταπνίγηκε βίαια από τον Τρότσκι που είχε αναλάβει την οργάνωση του Κόκκινου Στρατού.
Ο ίδιος Λένιν είπε ότι ό Σοσιαλισμός δεν μπορεί να γίνει πράξη από το κόμμα, αλλά από δεκάδες εκατομμυρίων. Το κατάλαβε λίγο αργά όμως, αφού αρρώστησε βαριά το 1922 και πέθανε μετά από 2 χρόνια ανήμπορος να ελέγξει την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί,στις 21 Ιανουαρίου 1924 σε ηλικία μόλις 54 ετών. Τι θα γινόταν αν ο Λένιν είχε ζήσει άλλα 20 χρόνια;Αυτό δυστυχώς δεν θα το μάθουμε ποτέ, μόνο εικασίες και φανταστικές σκέψεις μπορούμε να κάνουμε.
Από το 1936 και μετά στη Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών(ΕΣΣΔ) δεν θα υπάρξει ούτε σοσιαλισμός, ούτε δημοκρατία, ούτε Σοβιέτ. Το κόμμα, με τιμονιέρη τον "πατερούλη" Στάλιν θα υποκαταστήσει και το κράτος και τα Σοβιέτ τα οποία υπολειτουργούσαν τυπικά εώς το 1990. Με τις περίφημες δίκες της Μόσχας στήνονται στον τοίχο και εκτελούνται όλοι σχεδόν οι πρώην σύντροφοι που διαφώνησαν με τον Στάλιν και πρώτοι και καλύτεροι οι Ζινόβιεφ και Καμένεφ μαζί με μερικούς οπαδούς τους.Ο Τρότσκι διαγραμμένος από το Κόμμα όπως και όλοι οι αντίπαλοι του Στάλιν ,αδυνατεί να αντιδράσει αφού βλέπει τους συντρόφους του να εκτελούνται ή να τον εγκαταλείπουν μόνο του σε μία αντιπολίτευση χωρίς αποτέλεσμα. Ο ίδιος ο Στάλιν είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει μέχρι και τον Λένιν αφού σε γράμμα του το 1911 που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα της Γεωργίας το 1925 αφήνει σαφέστατες αιχμές για την επαναστατική ανεπάρκεια του Λένιν. Που είσαι Κάρολε να δεις τα εγγόνια σου.
Όπως και να έχει, είναι γεγονός πως η Οκτωβριανή Επανάσταση έδωσε το έναυσμα για ταξικούς αγώνες σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι "10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο" είναι το φως στην άκρη του τούνελ και μας δείχνουν τον δρόμο προς την αταξική κοινωνία, την κοινωνία που όσο και να αργήσει θα έρθει. Και ας ανακυρήττει ο Φουκουγιάμα και ο κάθε Φουκουγιάμα το τέλος της Ιστορίας. Εμείς θα είμαστε εκεί για να τον διαψευσουμε.
5 σχόλια:
Σ/φε, πολύ ωραία τα γράφεις, αλλά θα ήταν σαν σήμερα εάν ίσχυε ακόμα το παλαιό ημερολόγιο!
Ναί σύντροφε το γωνρίζω. Η κανονική ημερομηνία είναι 7 Νοεμβρίου
Το ζήτημα καλέ μου φίλε είναι να διδάσκεται η Αριστερά από όλα αυτά.
Κι εσείς οι νεώτεροι, να αναζητείτε νέους, πρωτοπορειακούς δρόμους για το μέλλον, χωρίς αγκυλώσεις και δόγματα.
Η μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση ένα πράγμα μας διδάσκει: Πώς η στιγμιαία αλήθεια ενός λαού γίνεται σκόνη και μπούρμπερη κάτω από τις μπότες της εξουσίας.
Έτσι ακριβώς όπως έγινε και με όλες τις μεγάλες και μικρές επαναστάσεις στην ιστορία του ανθρώπου...
Ας προσπαθήσουμε στο μέλλον, οι αλήθειες μας να αντέχουν περισσότερο...
ωΡΑΊΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΌ ΚΕΊΜΕΝΟ
Καταπληκτικό κείμενο, μια από τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας στον προηγούμενο αιώνα.
Δημοσίευση σχολίου