Δευτέρα 26 Μαρτίου 2007

"Έφυγε" ο Γρηγόρης Φαράκος...


"Έφυγε", σε ηλικία 84 ετών, το ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς, σ. Γρηγόρης Φαράκος.
Ο Γρηγόρης Φαράκος γεννήθηκε στο Ναύπλιο στις 11 Ιανουαρίου του 1924 και σπούδασε στη Σχολή Χημικών Μηχανικών και τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του ΕΜΠ με ειδίκευση στην ενεργειακή οικονομία, ενώ προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας.Το 1940, παράλληλα με τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ανέπτυξε συνδικαλιστική και πολιτική- αντιστασιακή δράση. Εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ, στο ΕΑΜ Νέων και στην ΕΠΟΝ από την ημέρα της ίδρυσής της. Το Νοέμβριο του 1941 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Το 1944 εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ Σπουδαστών, ως καπετάνιος του λόχου «Λόρδος Μπάιρον». Στα Δεκεμβριανά του 1944 μετείχε στην αντίσταση του αθηναϊκού λαού ενάντια στην αγγλική επέμβαση, υπερασπίστηκε, μαζί με το λόχο του, το Πολυτεχνείο, όταν τα αγγλικά τανκς γκρέμισαν την πύλη του ιδρύματος, ενώ στο τέλος του ίδιου μήνα τραυματίστηκε σοβαρά στη διάρκεια μαχών στα Εξάρχεια. Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας το 1945 ανέλαβε επικεφαλής της ΕΠΟΝ.Το 1948, κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου και ενώ ήδη είχε αντιμετωπίσει συλλήψεις και είχε εξοριστεί για ένα διάστημα στην Ικαρία, τραυματίστηκε στο Γράμμο, όπου υπηρετούσε ως Πολιτικός Επίτροπος Λόχου στο «Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας». Μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, κατέφυγε στο εξωτερικό ως πολιτικός πρόσφυγας, ενώ του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια. Το 1961, στο 8ο Συνέδριο του ΚΚΕ, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Το 1968, στη 12η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, εξελέγη μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους συνελήφθη από τη χούντα, ενώ είχε μπει παράνομα στην Ελλάδα για να συμβάλει στην αντιδικτατορική δράση και καταδικάστηκε σε ισόβια. Απελευθερώθηκε μετά την κατάρρευση της Απριλιανής δικτατορίας τον Ιούλιο του 1974. Στο 11ο Συνέδριο του ΚΚΕ το 1982 επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και αργότερα μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Τις ίδιες θέσεις διατήρησε και μετά το 12ο Συνέδριο τον Μάιο του 1987. Το 1989, στις 11 Ιουλίου, μετά την εκλογή του Χαρίλαου Φλωράκη στην προεδρία του ΚΚΕ, εξελέγη γενικός γραμματέας του Κόμματος.
Στις 2 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους ανακοινώθηκε η συμμετοχή του ως μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνασπισμού και στις 4 του μηνός ορίστηκε μέλος της διευρυμένης (128 μέλη) Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου. Στις 25 Φεβρουαρίου 1991, στο 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά δύο μέρες μετά, δεν αποδέχθηκε την πρόταση να είναι ξανά υποψήφιος για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Κόμματος.
Ο Γρηγόρης Φαράκος είχε συγγράψει τα βιβλία «Ενεργειακή Οικονομία και Πολιτική», «Προβλήματα οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας», «Θέματα του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού στην Ελλάδα», «Επιστημονικοτεχνική Επανάσταση και εργατική τάξη», «Ένας αιώνας του «Κεφαλαίου», «Νεολαία και εργατικό κίνημα», «Μαρτυρίες και Στοχασμοί 1941 - 1991, 50 χρόνια πολιτικής δράσης», «Η Μάχη των Συμβόλων», «ΕΛΑΣ και εξουσία», «Σχέσεις ΚΚΕ και διεθνούς κομμουνιστικού κέντρου», «Αρης Βελουχιώτης», κ.α. Είχε εκλεγεί κατ'επανάληψη βουλευτής μετά το 1974.Αντίο Γρηγόρη.Θα συνεχίσουμε να μαθαίνουμε από εσένα μικρόι και μεγάλοι.


Κάπου εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το μόνο κόμμα που δεν εξέδωσε ανακοίνωση είναι το "Κ"ΚΕ, του οποίου είχε διατελέσει γραμματέας.Τα συμπερεράσματα δικά σας...


Δεν υπάρχουν σχόλια: